Nu är vi igång i Botswana!

 

Kvällen går sakta mot natt och det är åter dags att krypa till kojs här i Botswana. Jag landade i Johannesburg runt lunch och därefter väntade en 40 mils bilresa till Gabarone, Botswanas huvudstad.

På plats mötte jag upp de fem andra i delegationen som ska jobba tillsammans under veckan. Det är verkligen ett grymt team med mycket olika individer och kompetenser. På plats har vi Iliana Björling, operativt ansvarig, Brita Kämpe, grundare av Young Drive Academy, Hampus Engdahl, grundare av Young Drive Academy samt Stefan och Linda som arbetar för Ung Drive, den svenska motsvarigheten.

Under bilfärden igår blev vi stoppade för fortkörning av några vägpoliser. De hävdade bestämt att vår bil hade kört tre kilometer för snabbt och att vi därför skulle bötfällas. Helt öppet föreslår en av poliserna att vi har två val.

Det första alterativet är att åka in till polisstationen och betala boten för att få lämna landet eller att vi löser det på plats och betalar polisen direkt.

Vi vägrar förslag nummer två och väljer det första alternativet, att betala boten efter de regler som systemet har och blir obligerade att åka in till polisstationen. Innan vi åker pekar polisen på bilen som blev stannade precis före oss och vräker ur sig: ”They’re the good ones” och hon syftade då på att de valde att betala på plats, kontant, och under bordet medan vi vägrade.

Polisen började med att skicka oss till fel polisstation vilket gjorde vår omväg än längre. Vi löste till slut bötern på rätt polisstation och möttes där av otroligt professionella och trevliga poliser. Kort kan man säga att det finns vissa brister i systemet i Sydafrika.

Det långa resedygnet tog lite på krafterna och det var halvtungt att kliva upp imorse. Det blev en otroligt intensiv dag i hettan där vi gick igenom bakgrund, syfte och resultatet av det arbete som lagts ned i Young Drive Academy (en praktisk utbildning i entreprenörskap). Det är otroligt fascinerande att se vilket monsterarbete Iliana Björling gjort tillsammans med grundarna av Young Drive Academy, Brita Kämpe och Hampus Engdahl. Så mycket som har åstadkommits och så stora möjligheter som konceptet har efter så kort tid är mycket att ta in.

Efter den långa arbetsdagen besökte vi en SOS Barnby här i Gabarone som haft åtta deltagare med i Young Drive Academy, ett besök som fick en att tänka både en och två gånger över hur olika förutsättningar vi föds med och hur viktigt Young Drive Academy är här!

Imorgon väntar två stycken kortare föreläsningar/workshops samt strategiarbete. Detta följs upp av coachutbildning under onsdagen här i Gabarone.

Vi hörs av under veckan igen!

/Dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>